Zvuci hrane i vina

U Ambasadi hrvatskog vinarstva i kuharstva Bibich u Skradinu predstavljen album ''Deep Into Croatia'' Krešimira Tomeca i Marca Grabbera

Predstavljanje novog albuma dvojca Tomec&Grabber - Krešimira Tomeca i Marca Grabbera, ''Deep Into Croatia'', izvrsnog spoja downtempo/ethno/house glazbe sa zvucima tradicionalne hrvatske glazbe održano je u Ambasadi hrvatskog vinarstva i kuharstva Bibich u Skradinu. Bila je to večer posvećena vrhunskoj glazbi, vinima i jelima, onim tradicionalnim, zaogrnutim u nova, suvremena ruha, hrani za dušu i tijelo

Minimalističan i decentan, a istovremeno topao dizajn prostora Ambasade Bibich, na terasi u skradinskoj marini - desetak velikih vinskih bačava, pozivao je goste na uživanje, a ona ''glavna'', na kojoj su se hladila vina vinarije Bibich (Rose, Debit, Babić) nudila je gostima više od jednog pića dobrodošlice. Vina su bila jedna od poveznica na koncept večeri, jer su se pila vina čiji jedinstveni terroir Plastova daje najbolji izričaj ovim vinima.

Kristalno svježi rose bio je najbolja okrijepa nakon što je vrelina sunca počela popuštati, a bijela, odnosno žuta vina, svježa, aromatična i savršeni partneri svakom jelu, dala su naslutiti kako je gastronomski dio večeri vezan upravo uz njih. Crni Bibichev Babić točio se do kasnih sati upotpunivši doživljaj Dalmacije punoćom okusa, ujednačenom svježinom i taninima, s naglaskom na kontrast koji prati vinariju Bibich -  crno i bijelo, početak i kraj, alfa i omega vinarstva Plastova.

Glazba koja poboljšava mirise i okuse hrane i vina

„Deep Into Croatia“ treći je album projekta koji je započeo uspješni dvojac Tomec&Grabber prije devet godina izlaskom albuma ''Dalmatian Dub'' i nešto kasnije albuma  ''Dalmatian Lounge''.  Glazbenu večer otvorio je DJ Stipe Širinić, povezavši moderne s tradicionalnim  zvucima klape Skradinski Buk. Bez najave, klapa Skradinski buk pjesmom je iznenadila ne samo goste večeri, već i sve prolaznike i one koje su uživali na svojim jahtama u marini. Glazbeni intro uveo je u početak večeri. Sudionike ove gala večeri pozdravila je Hana Čičić, u ime organizatora O2TB, domaćina vinarije Bibich i cijelog organizacijskog tima službenog predstavljanja albuma.

Gastronomski dio večeri oduševio je okupljene, prvo jelima chefa Mate Jankovića, koji je pripremio uštipak nadahnut dalmatinskim okusima. Friter od pršuta i sira s ružmarinom uveo je u modernu reinterpretaciju tradicionalnih okusa, koji su se nastavili želeom od brudeta.

Vesna Bibić priredila je ostatak slanog dijela večeri, i to onaj – crni. Naime, jelo koje je vrlo specifično za ove prostore, pa tako i vinariju Bibich je sipa. „Crni“ menu bio je sastavljen od četiri slijeda - kornetić sipe s kremom od sipe i ''nekavijarom'' od sipe, crnom tempurom kadulje, krekerom od sipe s kremom češnjaka i crnim rolicama od tijesta sipe i dimljenom piletinom.

Više detalja o novom albumu  Krešimira Tomca i Marca Grabbera  gosti su doznali i kroz razgovor koji je s njima vodio Dubravko Jagatić.

Borba za promoviranje našeg kulturološkog bogatstva i značaj koji ona nosi istaknuti su kao veliki zadatak ne samo glazbenicima, već i svima drugima - chefovima, umjetnicima, vinarima i na kraju gostima, odnosno krajnjim korisnicima usluga.

Marco Grabber puštao je glazbu sa sva tri albuma iz serije, što je bio fantastičan povod brojnim obožavateljima za kupnju novog, od autora potpisanog albuma.  Glazba s albuma ''Deep Into Croatia'' pokazala je i važnost sparivanja glazbe i hrane, pa su svi bili složni u ocjeni kako je ovo idealna glazba, idealnog beata i tempa za bilo koji obrok, bio on priređen kod kuće, na ulici ili u restoranu. Vrsta glazbe zasigurno utječe ne samo na naše raspoloženje, već i naš doživljaj mirisa i okusa hrane i vina. Glazba je treći element, bez kojega uživanje u hrani i vinu ne bi bilo potpuno.

Dobrih taktova nije nedostajalo, a gastronomski dio nastavio se impresivnim kreacijama NinaGina Pastries, koje su ponovno pokazale bogatstvo naše tradicije i njenu reinterpretaciju u ''one-bite'' veličini i modernoj varijanti. Verzija smokvenjaka s bademima, lješnjacima i medom s tartufima, kocke bračkog limuna, mini tart od oraha, fritule od choux tijesta i domaćim džemom od smokava…nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Kad su mnogi pomislili kako će vrhunskog ića i pića ponestati, na veliki drveni stol iznesen je post-desert – sve ono nenadmašno iz svijeta ulja i sira.

Ulja najbolje maslinarske regije na svijetu, istarske, braće Chiavalon iz Vodnjana spojila su se inačicom najboljeg i najnagrađivanijeg hrvatskog sira – onog Paškog. Paški sir iz 2019. i 2018. koje je predstavila Martina Pernar iz Paške Sirane, savršeno se uklopio s uljima Romano, Mlado, Organic i Ex Ablis, od kojih je posljednje prvi blend Uljare.

Glazbena kulisa, kad je za klavijature sjeo Boštjan Golinar, pijanist koji je s najvećim klasicima klasične glazbe stvorio gotovo filmsku atmosferu dala je cijeloj večeri umirujući ton.  Bila je to sjajna večer posvećena hrvatskoj tradiciji otrgnutoj od zaborava i slavljenju svega onoga što čini našu povijest, našu bit, čvrste temelje za bolju, našu budućnost.

Foto:Davor Ergo i Richard Gruica

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*