Vinski razgovori uz vina Fuhtar

"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" popularne su vinske radionice, istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno, u ugodnom i lijepo uređenom wine baru zagrebačke kavane Procaffe, u Tkalčićevoj ulici, uz fine zalogaje i ugodne razgovore, ugošćuje najčešće manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije

Na prvim "Vinskim razgovorima" nakon ljetne pauze, Stiplošekovi gosti bili su otac i sin, Valter i Piero Licul iz Nedešćine (Istra), čija su vina Fuhtar na tržištu tek nekoliko godina.

vina Fuhtar

Brend "Vina Fuhtar", nazvan je po obiteljskom nadimku, a obitelj baštini stoljetnu tradiciju vinogradarstva i vinarstva. Piero Licul je, uz očevu pomoć, izgradio i opremio novu vinariju. Trenutna godišnja proizvodnja je desetak tisuća butelja godišnje, a u planu je podizanje novih vinograda i povećanje proizvodnje. U sklopu vinarije je i kušaona kapaciteta dvadesetak ljudi, a tijekom ljeta, kad je lijepo vrijeme, na optvorenom puno više.

Publici "Vinskih razgovora" predstavili su šest vina iz svoje ponude. Kao i sad već skoro svi Istrijani, tako i vinarija Fuhtar ima jako dobru Malvaziju, posebno uzme li se u obzir cijena od četrdesetak kuna za butelju. Rose je kupaža dviju sorata - terana i merlota (60%-40%),  izraženije boje i kiseline, što ga izdvaja od trenutnih trendova, ali definitivno ima svoju publiku.

Vinski razgovori-vina Fuhtar - Piero Licul, Tomislav Stiplošek, Valter Licul

Od crnih vina proizvode Merlot, Teran i Teran 'Vruja' koji je odležao pod morem. Kod tih vina vidi se da je vinarija na početku, da treba još iskustva, a definitivno i prostora i drvenih bačvi u podrumu. Teran odležan pod morem već je sada zanimljivo vino, premda je iz berbe 2017. Tog vina Liculi imaju tek 300-tinjak boca.

Najjači adut vina Fuhtar svakako je, zlatnim priznanjima okićen, muškat žuti. Uz muškat je poslužen poseban desert - pandešpanja ("španjolski kruh") - vrsta tradicionalnog suhog kolača koji se pravi od brašna, šećera i jaja, a odlično se sljubljuje s Muškatom Fuhtar.

Druga vina odlično su pratile plate iz ponude Kavane Procaffe. Novost ove sezone "Vinskih razgovora" su plate koje predstavljaju hrvatske podregije, čiji su sastojci neke od tipičnih namirnica tih regija pa su tako istarska vina Fuhtar pratile plate "Istra i Kvarner", a u ponudi su još plate "Slavonija i Baranja", "Bregovita Hrvatska" i "Dalmacija".

Publiku je osvojila neposrednost Valtera i Piera Licula, a komentari na vina bili su vrlo pozitivni. U vinima se može prepoznati veliki potencijal koji će u budućnosti doći na svoje tako da svakako treba podržati takve mlade vinarije i dati im šansu za prezentaciju. Tim komentarima je publika potvrdila i dobar put "Vinskih razgovora".

Poseban dio diskusije razvio se na temu vina odležana ispod mora. Postavilo se pitanje opravdava li kvaliteta cijenu produkcije... Primjerice, Teran Fuhtar košta 60 kn, a nakon što je odležao u moru, cijena će se, zbog visokih troškova, popeti na oko 220 kn. Jesu li doista ta vina nekoliko puta bolja od onoga kakva su bila prije spuštanja u more? Publika je bila   podijeljena, ali zaključak je da neka razlika među tim vinima ipak postoji, a i da svako vino ima svojeg kupca.

Kako je Valter Licul predsjednik Udruge vinara i vinogradara Labinštine "Trs", tako se razgovor dotakao i vinara Labinštine. "Svi jako dobro rade i puno pomažu jedni drugima. Ima dosta vinara koji još uvijek prodaju vino u rinfuzi. Labinština ima puno dobrih vinara, brzo i dobro napreduje, pa svi zajeno možemo očekivati dobre rezultate“,  kazao je Valter.

Pri kraju službenog djela radionice, Stiplošek je zahvalio svima na dolasku, osvnuvši se na razvoj "Vinskih razgovora" i započetku sezonu - "Lijepo je vidjeti vas u ovolikom broju. Također, jako sam zadovoljan jer su vinari rezervirali sve termine do kraja godine. Očito da je takva vinska priča, s puno interakcije, bila potrebna i vinari su to prepoznali."

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*