Vinske ceste Kvarnera

Riznica autohtonih vinskih sorti i turistički destinacijski potencijal

Produženje turističke sezone i učinkovitija suradnja svih sudionika u turizmu glavni su izazovi upravljanja Mediteranom. HGK ŽK Rijeka odabrala je kulturnu rutu Vijeća Europe – ITER VITIS i time dala značajnu podršku razvoju “Vinskih cesta Kvarnera”

U sklopu strateškog europskog projekta BEST MED koji se odvija unutar PANORAMED platforme (programa Interreg Mediterranean) u čijem su fokusu kulturne rute i novi modeli upravljanja kulturnim rutama, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Rijeka odabrala je kulturnu rutu Vijeća Europe – ITER VITIS i time dala značajnu podršku razvoju “Vinskih cesta Kvarnera”. Uz Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, partneru HGK ŽK Rijeka na provedbi projekta, Kvarner Wines Association, odnosno Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera koja je i nosioc branda Kvarner Wines uključila se u projekt i sudjeluje u operativnoj provedbi aktivnosti.
U okviru BEST MED projekta provedene su brojne aktivnosti koje je organizirao Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu - benchmarking, seminari, fokus grupa i living lab radionica u čiju je realizaciju uključen veliki broj suradnika važnih u stvaranju ponude Vinskih cesta Kvarnera.
Projekt BEST MED razvijen je na temelju aplikativno–istraživačke metodologije u kojoj sudjelovanje lokalnih dionika ima glavnu ulogu u realizaciji i uspjehu, pa su se tako u ovaj projekt od početaka uključili i Udruga Klub članova selo koja je nosioc ITER VITIS programa za Hrvatsku, Primorsko-goranske županije, TZ Kvarnera, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, turističke zajednice gradova i općina, turističke agencije i hotelijeri. Kako bi javnosti prezentirali projekt organiziran je FAM TRIP, studijski izlet „Vinske ceste Kvarnera“ za eno-gastro novinare, blogere, influencere i vinske profesionalce koji su posjetili vinarije na Kvarneru.

U Vinskoj kući Pavlomir Vedran Devčić, voditelj projekta predstavio je projekt BEST MED i uključivanje rute „Vinske ceste Kvarnera“, prof. dr. sc. Elena Rudan s FHTM upoznala je sudionike s dosadašnjim aktivnostima projekta, a dr. sc. Žarko Stilin, tajnik Udruženja Vina Kvarnera o aktivnostima udruženja i Vinskim cestama Kvarnera. Sudionici su razgledali vinograd i vinariju Pavlomir i upoznali se s proizvodnjom pjenušaca po kojima je Kvarner u samom vrhu Hrvatske. Kušao se vrhunski pjenušac od žlahtine San Marino. U Vinskoj kući Pavlomir predstavljen je i pjenušac OPG Ružić iz Zvoneće proizveden od sorte jarbola te OPG Plovanić vina iz Kastva i njihova kupaža belica.

Nakon Novog Vinodolskog sudionici su se turističkim vlakićem Grga prevezli do novljanske luke, pa brodm u Vrbnik, do OPG Kuća vina Ivan Katunar. Nakon obilaska Vinarije kroz koju ih je provela entuzijastična i uvijek dobro raspoložena Egle Katunar kušali su vrhunske pjenušce Biser žlahtine OPG Kuća vina Ivan Katunar i Valomet Poljoprivredne zadruge Vrbnik. Pridružio se i predsjednik Udruženja Vina Kvarnera Ivica Dobrinčić iz Vinarije Šipun koji je predstavio vlastitu kreaciju - ružičasto vino Trojšćinu i ružičasto vino Vinarije Nada Sw. Nadalija.

U jedinom kvarnerskom vinotelu, PZ Gospoja organiziran je kvarnerski ručak, a kušala su se vina i predstavile vinarije – vrhunski pjenušac Gospoja i prošek Sveta nedija PZ Gospoja, ružičasto vino Luzar vinarije Boškinac s Paga i Reserva Estate winery Katunar. Nakon ručka održana je vinska radionica „Žlahtina-kraljica Kvarnera“ na kojoj su se predstavila vina autohtone vinske sorte žlahtina Vinske kuće Pavlomir, Estate Winery Katunar, Gospoja, OPG Kuća vina Ivan Katunar, Vinarije Šipun, Poljoprivredne zadruge Vrbnik i Vinarije Šipun koju je moderirao Žarko Stilin, a vodio glavni enolog PZ Gospoja Anton Brusić.

Putovanje je završilo turističkim obilaskom Vrbnika u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Vrbnik i posjetom Etno muzeju, knjižnici obitelji Vitezić i staroj vrbenskoj kući što je i cilj u stvaranju održive kulturne rute koja osigurava smanjenje primarnog problema sezonalnosti područja i održivog razvoja društvenih, kulturnih i ekonomskih aktivnosti duž rute,

 

O projektu
Strateški projekt BEST MED odvija se unutar PANORAMED platforme (programa Interreg Mediterranean) i doprinosi cilju poboljšanja upravljanja Mediteranom, kojem su glavni izazovi sezonalnost i nedostatak učinkovite suradnje glavnih sudionika u turizmu, uključujući aktivno sudjelovanje građana u kreiranju javnih politika. Partnerstvo čini 10 regija u devet država (Španjolska, Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska i Malta), 11 partnera i 12 pridruženih partnera. Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Rijeka, jedan je od partnera na projektu. Projekt BEST MED razvijen je na temelju aplikativno-istraživačke metodologije u kojoj sudjelovanje lokalnih dionika (javnog i privatnog sektora te udruga) ima glavnu ulogu u realizaciji i uspjehu. U fokusu projketa su kulturne rute i novi modeli upravljanja. Svaki partner odabrao je jednu kulturnu rutu na svom području. HGK ŽK Rijeka odabrala je jednu od Kulturnih ruta Vijeća Europe – ITER VITIS. Kako je kazao Vedran Devčić, cilj projkta je snažnija potpora razvoju „Vinskih cesta Kvarnera“, vinarima i turističkoj industriji, sa ciljem kvalitetnije prezentacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*