Vinarije Degrassi i Petrač imaju zlatna crvena vina

Red Blend, prvo ocjenjivanje hrvatskih mješavina crvenih sorata, organizirali su u Esplanade Zagreb Hotelu Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Stiglo je 57 uzoraka iz svih dijelova Hrvatske, od Iloka na istoku do Konavala na jugu, a čak su tri zlata otišla na krajnji zapad, u vinariju Degrassi iz Savudrije

Nakon ocjenjivanja i uspješnog odabira najboljih hrvatskih mirnih i pjenušavih roséa pod nazivom Drink Pink u lipnju ove godine, krajem rujna održano je pozivno ocjenjivanje mješavina crvenih/crnih sorata Red Blend. Vina su ocjenjivali enolozi Franjo Francem i Slaven Jeličić, sommelieri Darko Lugarić (restoran Tač) i Silvio Dedić (Esplanade Zagreb Hotel), direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić te novinar i vinski kritičar Željko Suhadolnik.

Najbolje ocjenjena vina bit će predstavljena publici na Međunarodnom festivalu vina i gastronomije Vino.com u Esplanadi 26. studenog kad će i vinari dobiti priznanja. Tamo će i vinarije koje su imale najbolje ocjenjena ružičasta vina dobiti priznanja, kao i prozvođači pjenušaca. Ocjenjivanje hrvatskih prirodnih pjenušavih vina The Flute Stars bit će sredinom studenog. Slična ocjenjivanja i poneka nova u planu su i slijedeće godine.

U hrvatskim crvenim blendovima raznolike su kombinacije authtonih i internacionalnih sorata, a i stilovi vina variraju od proizvođača do proizvođača. Svako vino ima povijest i odraz je terroira, klime, tla i vinara. Iz hrvatskih vinogradarskih regija dolaze jako kvalitetne crne mješavine sorata što je dokaz da su domaći vinari itekako ovladali suvremenim enološkim postupcima. Red Blend je pružio uvid i bolje osvijetlio hrvatsku vinsku scenu crvenih mješavina sorata.

Tri zlatna vina s ocjenjivanja Red Blend 2021. su iz savudrijske vinarije Degrassi. To su Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2007., Terre Bianche Cuvée Rouge 2012. i Terre Bianche Cuvée Rouge 2009., a četvrti je "zlatnik" iz Zagorja: Karizma 2018. vinarije Petrač s Hršak Brega pokraj Krapinskih toplica.

Srebrni crveni blendovi su Goldberg Red 2019. Vina Belje iz Kneževih Vinograda u Baranji, Korlat Supreme 2013. iz okolice Benkovca, Boškinac Cuvée 2016. iz Novalje na Pagu, ponovno Degrassijev Terre Bianche Cuvee Rouge Riserva 2013. te Kurykta Reserva 2018. Antona Katunara s Krka.

Katunarovo vino Kurykta Supele 2017. predvodi listu brončanih mješavina sorata na kojoj su i Festigia LV 2015. Vina Laguna iz Poreča, Galić Crno 9 berbe 2016. iz Kutjeva, Clemente crni 2016. Ivana Damjanića iz Poreča te K7 berbe 2019. Vlade Krauthakera iz Kutjeva.

Uspjehu ocjenjivanja Red Blend puno su pridonijeli vrijedni domaćini iz Esplanade Zagreb Hotela koji su vina čuvali i okrijepili ručkom ocjenjivače nakon višesatnog napornog rada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*