Uspješno održana online degustacija i promocija kvarnerskih vinskih sorti “Kvarner u vašem domu”

Na online degustaciji “Kvarner u vašem domu” koja je potakla konstruktivne rasprave, pokazala veliki potencijal autohtonih sorti i raskoš kvarnerskih vina sudjelovalo više od 100 sudionika

U organizaciji Međunarodnog eno-gastro festivala „WineRi“, udruge vinara „Žlahtina“ i „Vina Kvarnera“ te udruge AHA, uz pokroviteljsku podršku Ministarstva poljoprivrede, Primorsko-goranske županije, TZ Kvarnera, Kašetice primorsko-goranske i tehničku podršku Visoke poslovne škole PAR, uspješno je održana putem platforme Zoom online degustacija i promocija pet kvarnerskih vina nazvana „Kvarner u vašem domu“ na kojoj je sudjelovalo više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske.

Tijekom trosatne degustacije raspravljalo se o karakteristikama vina, plasmanu, njihovu sparivanju s hranom, budućnosti vinske scene na Kvarneru i Hrvatskoj. Posljedice pandemije koronavirusa vidljive su i opipljive u svim sektorima, pa tako i u vinskom. No, valja raditi i spremati se za, nadajmo se, uskoro, bolja vremena. Svi koji su na vrijeme prebacili poslovanje online, onoliko koliko dopušta pojedini segment, uspješniji su u poslovanju i zasigurno će biti spremniji za novo vrijeme. Ova online degustacija pokazala je da domaći vinari I organizatori događanja itekako imaju za to sluha.

Uz vinare, na degustaciji su sudjelovali brojni zaljubljenici u kvarnerska vina, sommelieri, vinski znalci, znanstvenici, novinari, restorateri, hotelijeri, trgovci, vlasnici vinoteka, organizatori vinskih događanja, turistički radnici i obrtnici. Počev od Kvarnera, vina su se kušala u Slavoniji, Zagrebu, Istri, Dalmaciji, a i u Mađarskoj (Balatonfüred).

Predstavilo se pet vinarija – PZ „Gospoja“, Vinarija „Šipun“ i „Kuća vina Ivan Katunar“ iz Vrbnika, Vina „Plovanić“ iz Kastva i Vinska kuća „Pavlomir“ iz Novog Vinodolskog.

Sudionicima degustacije vina su stigla na kućnu adresu, a kušali su:

  • pjenušac autohtone Kvarnerske vinske sorte žlahtine “Maličić” Vinarije Šipun s Vrbnika kojeg je predstavio vinar Ivica Dobrinčić;
  • vrhunski pjenušac autohtone Kvarnerske vinske sorte žlahtina “San Marino” Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog kojeg su predstavili vinar Miroslav Palinkaš i enolog vinarije Marijo Jeličić;
  • kupažu (iz vinograda) autohtonih Kvarnerskih vinskih sorti verdića, mejskog, divjake, malvazije, brajkovca i jarbole “Belica” Vina Plovanić s Kastva koju je predstavio vinar Dean Rubeša;
  • najpoznatiju autohtonu Kvarnersku vinsku sortu “Žlahtina” Poljoprivredne zadruge Gospoja s Vrbnika koju je predstavio enolog poljoprivredne zadruge Anton Brusić i
  • autohtonu crnu Kvarnersku vinsku sortu “Sansigot” Kuće vina Ivan Katunar s Vrbnika koju su predstavili vinari Ivan i Egle Katunar.

Nit vodilja ove online degustacije je popularizacija i promocija Kvarnerskih vina i autohtonih kvarnerskih vinskih sorti i edukacija o kulturi stola. Zbog nemogućnosti održavanja tradicionalnih festivala vina i vinskih radionica, moderna tehnologija i epidemiološka ograničenja otvorila su novu priliku i način rada te mogućnost šire promocije Kvarnerskih vina. Vinari s Kvarnera pozvali su sve vinoljupce da uživaju u njihovim pjenušcima i vinima, a ponešto i nauče o autohtonim kvarnerskim vinskim sortama.

„Ovo predblagdansko vrijeme pravo je vrijeme za druženje, kušanje i odabir vina koje će se naći na blagdanskom stolu, zato smo odabrali pjenušce i mirna vina. Dobra je to prilika da se što više ljudi upozna s autohtonim sortama koje su zaista bogatstvo Kvarnera ali i Hrvatske“ kazao je dr.sc. Žarko Stilin, organizator online degustacije.

Tijekom degustacije u raspravu se uključio veliki broj sudionika, a mi donosimo izjave nekolicine.

“Vinski turizam i gastronomija za turističku ponudu Kvarnera imaju ogroman značaj. Posjetitelji, i strani i domaći, u stalnoj su potrazi za izvornim okusima, mirisima, doživljajima. Pa tako se traži ono vino koje se nigdje drugdje ne može piti. A koliko je naša snaga i potencijal u tome, mogli smo se uvjeriti na ovom zanimljivom virtualnom događanju, koje je uspjelo u namjeri "Kvarner u vašem domu" i na puna tri sata transportirati nas u svijet uživanja u raznolikosti kvarnerskih vina. Stručni dio događaja i debata doprinijet će zasigurno da idemo dalje u pozicioniranju naše regije kao destinacije dobrog vina. Čestitam organizatorima, bila je čast biti pokroviteljem. U ovo pandemijsko vrijeme neizvjesnosti, završavamo poruke s "Ostanimo zdravi", ali za našu vinsku scenu i virtualno druženje, ja bih dodala "Ostanimo zajedno"

dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

 “Izvrstan smjer i način promocije kvarnerskih vina, odlično prilagođen situaciji. Bilo bi poželjno da vinari u tom smjeru napune manje zapremnine boca, jer ako budu slobode i dalje limitirane, ovaj način druženja i deguistacije će biti spas za mnoge. U zdravlje!”

Mario Meštrović, Sommelier with international A.S.I. diploma – certificate GOLD

“Vina koja smo kušali mogu u budućnosti predstavljati Kvarner kao eno-gastro destinaciju i biti pravi prezenter ove regije jer svojom kvalitetom potvrđuju da ne treba zanemarivati autohtonost u proizvodnji. Posebno me se dojmilo kušanje pjenušaca koji su zaista sjajni i veselim se širenju Kvarnerske priče o pjenušcima”.

Ivan Stiblik, sommelier, povjerenik Sommelier Cluba za Dalmaciju i organizator festivala Zadar Wine Weekend

“Lijepo i veselo druženje, puno poznatih nasmješenih lica s pet boca vina ispred sebe – baš to nam treba u ovom razdoblju ove 2020-te godine... oćemo još...”

Lucija Matijević, magistra kulturologije i sommelierka

“Kvarner je bogat i blagoslovljen autohtonim vinskim sortama. Vina koja su ne tako davno mnogi sa podsmijehom komentirali, danas ih hvale i veličaju. S razlogom. Danas vina autohtonih sorti imaju dominantnu ulogu i glavne su zvijezde vinske scene Kvarnera. Koje god vino da probate, od Jarbole, Belice, Žlahtine, Trojišćine, San Sigota i Žlahtine, uživat ćete u vrhunskim vinima koja su svoju potvrdu dobila ne samo od potrošača već i od struke koja je prepoznala i ocijenila ta vina”

Tomislav Pavlešić, dipl.ing.agr., enolog, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci

 “Izvrsna ideja i realizacija - online kušanje kvarneskih vina pokazalo je svu raskoš, ljepotu i raznolikost vina Sjevernoga Jadrana. Od žlahtine u dva pjenušava i jednom mirnom obliku, preko kastavske Belice do Sansigota koji korijene vuče s otoka Suska, ova regija ima potecijala ponuditi sve stilove vina i za najzahtjevnija nepca te pojačati proizvodnju izvornih sorti – te njima kročiti hrabro naprijed u osvajanje svjetske scene, nakon strateškog i ciljanog pozicioniranja na hrvatskoj sceni - uz pomoć relevantih institucija. Posebne čestitke svim proizvođačima pjenušavih vina koji postižu iznimne rezultate i osvajaju nagrade na našim (Salon pjenušavih vina) i stranim ocjenjivajima. #goKvarnerWines”

Marija Vukelić, prof. i WSET Level 2, organizatorica festivala Salon pjenušavih vina Zagreb

„Zahvaljujemo organizatoru na odličnoj ideji za online kušanje vina kao i promociju Kvarnerskih sorti. Nadamo se da je ova prva samo jedna u nizu koje još slijede pa da obiđemo cijelu Hrvatsku a i šire...“

Anamaria Hauptfeld Schweitzer, Turistička agencija Katarina Line Opatija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*