Graševina raskošna, sauvignon umiljat

Tomo Jakopović, Gojko Soldo, Vjekoslav Madunić, Mirko Soldo

Vinarija Soldo u Vetovu izrasla je iz čiste ljubavi prema vinogradima i vinu njezina vlasnika, Gojka Solde. Od nekadašnjeg vinogradara, a od 2011. i vinara u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu kušali smo jedanaest vina

Vlastita vinarija, vlastito vino, san je mnogih vinogradara. Bio je to san i Gojka Solde, vinara iz Vetova koji je do 2011. godine proizvodio i prodavao grožđe i/ili mošt. Grožđe iz berbe 2011.  odlučio je preraditi i napuniti u boce pod vlastitom etiketom. U to je vrijeme imao naslijeđenih hektar i pol vinograda, a danas ubire grožđe sa sedam ha i godišnje proizvedi 30-tak tisuća litara vina. Vinogardi su na oko 250 metara nadmorske visine, ilovastim tlima, na položajima gdje uvijek pušu vjetrovi. Zahvaljujući tome, potreba za zaštitom vinograda znatno je manja. „Zbog čestih vjetrova, Vetovo se nekad nazivalo Vjetrovo. Čak ni u jutranjim satima nema rose na listu“, kaže Soldo. Naredne, 2012. u planu je podizanje novog vinograda na jednom hektaru.

Praktična je znanja stjecao u obiteljskim vinogradima, a umnogome je pomogla i završena srednja škola za voćare i vinogradare u Požegi. Uz graševinu, koja je najzastupljenija sorta, uzgaja chardonnay, manzoni, traminac, merlot, crni pinot, zweigelt i sauvignon. Bijela vina čine 80% proizvodnje. Osobno mi se dopalo vino upravo od sauvignona – Sauvignon 2018., mirisa tipičnih za sortu, svježe i umiljato. Odvelo me negdje daleko od Vetova, u vinogorja sa svježijom klimom i nižim temperaturama. Lijepo razvijeno vino, čemu je svjedočio i mlađi brat – Sauvignon 2019. koji u stopu prati starijeg brata. Neće ga zadugo ostati, bijela vina prodaju se gotovo godinu za godinom,  crna za dvije, tri je već puno. Volio bi Soldo dio vina ostaviti, posebno crnih, da vrijeme učini i da vinima ono što samo ono može. „Proizvodnja nam je mala, a potražnja velika. Veliki su i rizici u proizvodnji, a bez novca se ne može. Možda će doći vrijeme kad ćemo moći raditi drukčije, ali trenutno ne možemo“, kaže Soldo. Vina prodaje na kućnom pragu, kafićima i restoranima u Požeštini, na Pagu, a mogu se naći i u zagrebačkom Vrutku. Manji dio izveze u Njemačku i Austriju. Cijene su, rekla bih, u odnosu na kvalitetu, niske, pa za Soldina vina, generalno, dobijete veću vrijednost u boci nego što platite.

Uz Soldu i organizatora predstavljanja, novinara Vjekoslava Madunića, vina je predstavio sommelier Tomo Jakopović. Graševina 2019., široka i nenametljiva na nosu, s 13% alkohola idealna je partnerica kulenu i slanini. Godinu starija, Graševina 2018. kompaktna je i bogata, lijepo strukturirana i impresivno mineralna. Grožđe se bralo u punoj zrelosti, što se itekako odrazilo u ovom vinu. Alkoholi, premda visoki, 13,5%, odlično su ukomponirani u tu raskoš. Kako je kazao Jakopović, idelano vino uz svinjsko pečenje. Vrlo je bitno da, bez obzira o kojoj sorti se radi, grožđe ide na preradu odmah nakon berbe. Uslijedio je Rose 2019, Traminac 2018., Cuvee crni 2018., Merlot 2018., i kao iznenađenje večeri, Merlot 2017. koji je ljubitelje crnih vina naprosto oduševio.

Soldo plasira i vina pod brendom Misna vina u dućanu na Kaptolu koja su dobila priznanja proteklih godina. Njegova Graševina dobila je Zlatnu medalju u Kutjevu 2018., a s Tramincem je bio šampion 2015. Nesumnjivo, pred ovom relativno mladom Vinarijom su uspješne godine. A tu je i nasljednik, Gojkov sin Mirko koji je trenutno student Veleučilišta u Požegi, na Stručnom studiju Vinogradarstva- vinarstva-voćarstva kojemu uz oca Gojka zasigurno neće nedostajati praktičnih znanja u vinogradima i podrumu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*