Drniški pršut šampion

Pobjednici Dana hrvatskog pršuta

Peti dani hrvatskog pršuta

 Od deset pršuta jedan šampion i devet zlatnih – potvrda je to iznimne kvalitete domaćih proizvođača koji su u pet godina na razini EU uspjeli zaštiti sva četiri hrvatska pršuta – krčki, istarski, drniški i dalmatinski

Drniški pršut Drniških delicija Maran s osvojenih 95,38 bodova apsolutni je pobjednik petih Dana hrvatskog pršuta.  Na ocjenjivanje je pristiglo deset uzoraka među kojima su zastupljeni svi certificirani hrvatski pršuti. Da je riječ o proizvodima iznimne kvalitete govori i činjenica da su pristigli uzorci osvojili zlatna odličja, a raspon bodova bio je od  87,75 do 95,38. „Ugodno sam iznenađen titulom, jer konkurencija je jaka, iako je proizvođača još uvijek premalo za iskorak u Europu“, izjavio je ovogodišnji pobjednik Zoran Ćevid koji pršute proizvodi po tradicionalnoj recepturi. Za kvalitetan pršut, naglasio je, najvažnija je sirovina te da ne prođe više od 72 sata od klanja do soljenja.

Zoran Ćevid, vlasnik šampionskog pršuta i Tugomir Majdak, državni tajnik u MInistarstvu poljoprivrede

„Brojke kažu da smo prije pet godina imali proizvodnju od 250 tisuća pršuta da bismo danas bili na 400 tisuća. To je veliki rast od šezdesetak posto. To se ostvarilo mukotrpnim radom i velikim investicijama, možda i najvećim u sektoru prehrambene industrije, koje iznose više od 40 milijuna eura. Najveći uspjeh je što je udio domaće sirovine u našim pršutanama u proteklih pet godina porastao s desetak posto na više od 50 posto“, istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera „Hrvatskog pršuta“. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak obećao je potporu – „Dat ćemo nacionalnu financijsku potporu kako bi se podignula primarna proizvodnja i time dobila kvalitetna sirovina za proizvodnju hrvatskog pršuta", kazao je Majdak i dodao kako je svinjogojstvo strateška grana koju Vlada planira razvijati. „Osim izvoznog potencijala, hrvatski pršut ima i veliki potencijal za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu, jer moderni turisti traže autentičan doživljaj i upravo kroz eno i gastro ponudu mogu najbolje upoznati način života, običaje i bogatu tradiciju stanovništva na određenoj destinaciji'', kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK. Zlatne plakete nagrađenima dodijelio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pohvalivši se kako i sam proizvodi pršut kojeg su sudionici mogli i kušati.

Šampionski pršut Drniške delicije Maran 1

Za razvoj pršutarske proizvodnje dodijeljene su i posebne nagrade proizvođačima Josipu Hreljaku, vlasniku tvrtke Pisinium koja je poznata po proizvodnji vrhunskih istarskih pršuta i Juri Bariću, vlasniku tvrtke Opskrba Trade iz Slivnog kod Imotskog, poznate po proizvodnji dalmatinskog pršuta.

 

 

 

Foto: Tomislav Smoljanović

Rezultati ocjenjivanja petih Dana hrvatskog pršuta

  1. Šampion Dana hrvatskog pršuta je drniški pršut tvrtke Drniške delicije Maran s osvojenih 95,38 bodova.
  2. S 94,13 bodova zlatna plaketa pripala je dalmatinskom pršutu tvrtke Smjeli.
  3. S 94 boda zlatnu plaketu osvojio je i dalmatinski pršut Mijukić prom.
  4. Zlatna plaketa pripala je i istarskom pršutu Dujmović koji je osvojio 94,00 boda.
  5. S 92,13 bodova zlatnu plaketu osvojio je krčki pršut Mesnice marketa Žužić.
  6. S 90,63 boda zlatnu plaketu osvojio je dalmatinski pršut Opskrbe trade.
  7. S 89,75 bodova zlatnu plaketu osvojio je dalmatinski pršut Mesne industrije Braća Pivac.
  8. S 89,38 bodova zlatnu plaketu osvojio je drniški pršut BEL-CRO.
  9. S 88,38 bodova zlatnu plaketu osvojio je istarski pršut Pisinium.
  10. S 87,75 bodova zlatnu plaketu osvojio je dalmatinski pršut Voštane.

Posebna priznanja za razvoj pršutarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj dodijeljena su Josipu Hreljaku iz tvrtke Pisinium, proizvođaču ISTARSKOG pršuta i Juri Bariću, čija je tvrtka OPSKRBA TRADE poznata po dalmatinskom pršutu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*