Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri

Ribafish i Selmir Bešić, voditelj restorana

Vino uz žlicu

Nakon nedavnog uspješnog predstavljanja eno-gastro projekta 'Vino uz žlicu' u zagrebačkom Aperitivo baru, novo druženje s medijima upriličeno je u restoranu Sofra, koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra Green Gold

Inicijatori projekta, novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, potpomognuti stručnim savjetima kolege Domagoja Jakopovića Ribafisha koji je moderirao promociju, organizirali su večer 'Bosanskih jela i hrvatskih vina'. Opravdano odsutnu vlasnicu restorana Medihu Crnalić, dostojno je zamijenio voditelj restorana Selmir Bešić, predstavivši delicije bosanske kuhinje kroz sedam sljedova kuhanih jela koja se sljubljuju s vrhunskim vinima.

Pjenušci Poy za dobrodošlicu

Prije uživanja u jelima i vinima, uzvanici su nepca osvježili Mladininim pjenušcima Poy uz bosanski finger food - buredžike (mali bureci, naravno, s mesom). Prema raspoloženju, neki su kao aperitiv ispili istarske likere i rakije Aura (Teranino, Biska i Moscato) dok su drugima bolje 'legli' kao dižestivi.

Večer je započela s popularnom Begovom čorbom, toplom kremastom juhom s bamijom, pilećim mesom i povrćem, uz koju se kao dobar izbor pokazao moslavački Škrlet Trdenić private collection 2017.

Begova čorba i škrlet

I Bosna ima raviole, uvjerili su se i poneki skeptični kušači, ali ih za razliku od Italije tamo zovu - Klepe. Radi se o kuhanoj tjestenini punjenoj mljevenom junetinom u umaku od vrhnja i češnjaka, koju je izvrsno 'pokrio' Jakovac Chardonnay 2017.

Potom je slijedio Japrak, koji je više popularan u Hercegovini, a najbolje bismo ga opisali kao male sarme u listu raštike. U sezoni, sarmice se obično omataju u listove vinove loze, ali raštika se u ovom slučaju pokazala kao dobar izbor. Sirovica Rizling rajnski 2017, novi vinski adut s Plešivice, sasvim dobro se držao sa slasnošću i blagom gorčinom ovog specijaliteta.

Vina uz žlicu

Bosanski lonac je tradicionalno jelo, koje se kuha dugo na laganoj vatri, pa mekoća mesa i raznog povrća daje posebno bogatstvo mirisa i okusa. Recept je vrlo jednostavan - sve u jednom. To je jelo od svega i svačega, ukratko, za prste polizati! S takvom moćnom delicijom mogao se nositi samo vrhunski 'teškaš' kao što je Jakovac Cuvée crni 2013, kupaža merlota i cabernet sauvignona s puno sunca iz Erdutskog vinogorja. U neslužbenom ocjenjivanju, upravo je ova kombinacija imala najviše poklonika među novinarima, vinarima i drugim uzvanicima.

Carica Bamija i Frankovka

Najizdržljiviji su dočekali jelo koje smo za ovu priliku nazvali - Carica Bamija. Toj biljci iz porodice sljeza pripisuju afrodizijačka svojstva, a kažu da toga ne manjka ni Florijanovićevoj Frankovki 2017, vrhunskom vinu iz Moslavine, koja se pila uz nju. Bamija je, inače, nezaobilazan sastojak većine bosanskih specijaliteta, a u Sofrinoj kombinaciji s mekanom junetinom, mrkvom i rižom bila je zaista pun pogodak.

Bilo je i vremena za udahnuti zrak i/ili prozboriti koju s kolegama za susjednim stolovima, usporediti isksutva kušanja. A šlag na kraju došao je na jabuci, kuhanoj i punjenoj mljevenim orasima, koju znamo pod imenom Tufahija. Uz ovu kaloričnu bombu junački se ponio Traminac Radosh 2016 iločkog vinara Mladena Papka.

Begova čorba, klepe, japrak i bosanski lonac

Na kraju ove večeri ispunjene predivnom hranom i vinom, oni kojima to ne smeta snu, uživali su u ka(h)vi nježnog okusa Franck Jubilarna Sensual, posluženoj na tradicionalan način u džezvama i fildžanima.

Novinarski dvojac, Renata Cisar i Mustafa Topčagić, kreatori hvale vrijednog projekta, uspješno su proveli u djelo ideju o sljubljivanju domaćih vina i tradicionalnih jela iz susjedne nam države, BiH.

Tufahija i Traminac

Pokazali su kako vina nisu rezerevirana samo za najskuplje namirnice i tijekom blagdana – ribu i meso na specijalnim pjenicama, umacima, aspicima i sličnim kompozicijama suvremene kuhinje koje ionako ne jedemo svaki dan.

No, to ne zanči da jedemo loše. Pored toga, domaći vinari ulažu puno napora kako bi vino približili potrošačima, promovirali umjerenost, uživanje i sljubljivanje s dobrim zalogajima. Zaista je bilo zanimljivo kušati vina domaćih vinara, od Erduta, preko

Nekima aperitiv, nekima dižestiv-rakije i likeri Aura

Moslavine do Plešivice uz jela na žlicu bosanske kuhinje u kojoj se u značajnoj mjeri, pored vlastitih specifičnosti,  blagosti okusa, ogledaju i utjecaji pojedinih mediteranskih zemalja i zapadnoeuropskih kuhinja. Naime, jela bosanske kuhinje uvelike su slična jelima turske i grčke kuhinje, ali u njima ima elementata i kuhinja država centralne Europe. Sljubiti ta jela s vinima domaćih vinara bio je popriličan izazov, odrađen vrlo uspješno, a u sljubljenim kombinacijama, vjerujem, uživat će i gosti Sofre.

Foto: Julio Frangen

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*